Daj si vodu z vodovodu

Daj si vodu z vodovodu je vzdelávací projekt venovaný téme pitnej vody, jej kolobehu a jej úlohe v živote človeka určený deťom z materských škôl trenčianskeho regiónu. Jeho garantom je Nadácia TVS. Hravou formou približuje deťom cestu vody v prírode, jej premeny, pomáha vytvárať pozitívne návyky v pití vody z vodovodu u detí a prenášať túto informáciu do rodín. Deti v spoločnosti maskotov Kvapky a Kvapka absolvujú viaceré interaktívne hry, súťaže a prednášky.

Nosnou aktivitou projektu sú prednášky realizované priamo v triedach MŠ. Ich obsah tvoria pestré aktivity so zámerom zaujať najmenších poslucháčov od začiatku až do konca. Učia sa, že voda z vodovodu je zdravá a vhodná na pitie, ba dokonca veľmi chutná, že ju treba správne používať, ale i šetriť ako vzácny zdroj pre ľudí. Deti sledujú cestu vody v prírode prostredníctvom hier, komiksov a omaľovánok.

Tradičnou aktivitou je divadielko o vode. Deti si nacvičia divadelnú hru podľa navrhnutého scenára a predstavia ju v hlavnom programe na Svetovom dni vody. Výtvarná súťaž podporuje tvorivosť detí. Pod vedením pedagógov a rodičov vznikajú originálne dielka. Vyhodnotenie súťaže je spojené s výstavou či módnou prehliadkou opäť na Svetovom dni vody.

Pokus o rekord v počte kvapiek na jednom mieste bola nová aktivita roku 2012. Úlohou MŠ bolo sústrediť vo svojich areáloch maximálny počet priaznivcov so znakom vody – pečiatkou so symbolom kvapky, vodným kostýmom, kýblikom s vodou, či inými vhodnými atraktívnymi nápadmi. Vodný rekordér získal cenu Nadácie TVS. Viaceré škôlky využili túto aktivitu na svoju prezentáciu a v rámci dňa detí si pripravili pre návštevníkov pútavý a veselý program.

Neoddeliteľnou súčasťou projektu je každoročné grantové kolo určené zapojeným materským školám. Pri dodržaní základných tém - Cesta vody, Pitný režim alias voda základ života, Šetri tam kde treba, môžu materské školy získať finančný grant na svoje aktivity.

Najnáročnejšiu prípravu predstavuje marcový Svetový deň vody, na ktorom sa okrem pútavého programu pre deti a za účastí detí pravidelne sústreďujú a vyhodnocujú všetky aktivity projektu.