Podchod na Hasičskej ulici je od soboty 19. mája monitorovaný Mladými filantropmi z celého Slovenska

V piatok a sobotu nás navštívili kamaráti z viacerých kútov Slovenska, kde podobne ako v Trenčíne pôsobia komunitné nadácie.

21. máj 2012

Mladí ľudia zastupujúci skupiny Mladých filantropov z Bardejova, Prešova, Nitry, Pezinka, Bratislavy, Banskej Bystrice, Modrej Torysy a Trenčína sa stretajú každý rok aby sa spoznali, predstavili svoju ročnú prácu, porozprávali o svojich úspešných projektoch a hľadali navzájom inšpirácie pre ďalší rok.
Tohtoročná organizácia celoslovenského stretnutia pripadla Trenčínu. Pripravili sme pre našich hostí nabitý program a hneď po príchode sme ich pozvali do Kultúrneho centra Aktivity na sídlisku Juh, ktoré bolo jedným z úspešných grantistov trenčianskej skupiny. Dobrovoľníci z centra predstavili okrem zrealizovaného projektu EKO workshopy po brazílsky aj úspechy z minulého roka a svoje najbližšie plány. Prekvapením bol miniworkshop, na ktorom sa mládežníci naučili a aj sami si vyrobili jednoduchý hudobný nástroj brazílskych detí.
Večerný program bol venovaný každej skupine individuálne a zároveň tímovej práci. Všetci si mohli vyskúšať rolu darcu a prostredníctvom pripravenej prezentácie svojej skupiny tiež rolu žiadateľa. Ani jedna z nich nebola celkom jednoduchá, pokiaľ chceli k rozhodovaniu pristupovať zodpovedne. Svojím tvorivým prístupom presvedčila všetkých ostatných prešovská skupina a stala sa tak pre tento večer úspešným a obdarovaným grantistom. Vo všetkých ostatných hrách sa už potom prejavil hlavne tímový duch.
Sobotné doobedie sa nieslo v znamení prekvapenia. Už dávno sme sa rozhodli opraviť zničené graffiti v podchode na Hasičskej, ktoré pôvodne vzniklo vďaka nápadu našich študentov počas Korza mladých v roku 2011. Ak ho mohli vytvoriť writteri z celého Slovenska, prečo by ho nemohli opraviť mladí filantropi z celého Slovenska? Pripravili sme všetko potrebné - farby, štetce, lepidlá, polystyrén, vedrá, obliekli mládežníkov do pracovných mundúrov a pustili sa do práce. Za dve hodiny bolo „vymaľované“, a to doslovne. Mladí filantropi z piatich slovenských komunitiek tam nechali odkaz pre domácich vandalov a veria, že ich vlastné graffiti ostane nepoškodené až do ich ďalšej návštevy Trenčína.
Na koniec pobytu sme stihli ešte výstup na Trenčiansky hrad a dopriali si pekný pohľad na Trenčín z Matúšovej veže. Skupina sa rozišla a stretne sa pravdepodobne opäť až za rok, ale spoločne strávený čas bude iste inšpiráciou pre nové začínajúce skupiny z Bardejova a Pezinka a možno motiváciou na vylepšovanie už zabehaných postupov pre staré osvedčené tímy z Nitry, Prešova a Trenčína.

21. máj 2012