Kultúra v Modrovej prekvitá

Po certifikovanom detskom ihrisku a kultivácii futbalového ihriska prináša grantový program Coca-Cola pre región podporovaný spoločnosťou Coca-Cola HBC Česko a Slovensko do Modrovej štedrú kultúrnu nádielku. Na výstave dobových fotografií sa tak môžete zatúlať do minulosti, miestne tradície opráši predstavenie folklórneho súboru v nových krojoch s vylepšeným zvukom.

03. november 2017

„Po realizácii prvých dvoch projektov zameraných na šport a rodinu môžeme prostredníctvom týchto projektov podporiť šírenie kultúrneho dedičstva a udržateľnosť jedinečných lokálnych tradícií. O to viac nás teší, že projekty majú pozitívnu odozvu, ľudia o ne prejavili záujem a oslovili všetky generácie,“ hodnotí podporené projekty Marian Pavelka, riaditeľ pre vonkajšie vzťahy, Coca-Cola HBC Česko a Slovensko.

Z online skupiny na výstavu

Starosta Modrovej založil skupinu na sociálnej sieti, kde vkladal fotografie z histórie obce. Mladej rodáčke z obce žijúcej v Bratislave napadlo online projekt rozšíriť do offline sveta, kde by oslovil aj staršiu generáciu. „Z monografie obce som vybrala veľa zaujímavých informácií a doplnila nimi výstavu, aby som návštevníkovi poskytla komplexnejší pohľad na dejiny Modrovej,“ vysvetľuje vznik myšlienky jej autorka, Dominika Horňáková. Mnohé fotografie poskytli samotní obyvatelia obce, prezentované boli v tlačenej aj digitálnej podobe. Výstava bola otvorená verejnosti pri príležitosti osláv 860. výročia prvej písomnej zmienky o obci Modrová v kultúrnom dome. Prilákala aj rodiny z iných kútov Slovenska, či viacerych rodákov, ktorí už v obci nežijú. Pre veľký úspech ostali mnohé fotografie nainštalované nastálo.

Na fotkách našli starých rodičov aj samých seba

„Ľudia na fotografiách objavili svojich rodičov, starých rodičov či seba, keď boli ešte deťmi alebo mali o trochu vrások menej,“ hodnotí reakcie návštevníkov autorka projektu. „Výstava oslovila všetky generácie, najdojímavejšie reakcie však prichádzali od ľudí nad 50 rokov. Dlhú chvíľu na fotky pozerali a rozprávali si príbehy z detstva či mladosti. Asi 60-ročná pani ostala v šoku, keď na veľkej čiernobielej fotografii uvidela dievčatko v kroji – samú seba.“ Pri príprave a inštalácii výstavy pomáhali Dominike miestni dobrovoľníci vrátane samotného starostu. „Mala som k dispozícii obrovské množstvo krásnych fotiek, ale vybrať som mohla len cca 100. Rozhodla som sa pre kúsky, ktoré boli umelecky najkrajšie alebo rozprávali príbeh.“ Autorka plánuje výstavu neustále dopĺňať novými prírastkami a vyzvala miestnych, aby sa o obrázky zachytávajúce život v obci podelili s ostatnými. V budúcnosti by chcela k výstave zorganizovať besedu s historikmi či zaujímavými osobnosťami spoločenského života.

Súbor drží tradíciu a rodákov pokope

„Novým projektom z dielne FS Modrovanky-Krojovanky by sme chceli predstaviť a uchovať miestne tradície a zvyky, skvalitniť naše predstavenia a najmä udržať súbor aj pre ďalšie generácie,“ tvrdí speváčka súboru a zároveň spoluautorka projektu Erika Horňáková. Mnohí, najmä mladší členovia súboru, študujú a pracujú mimo Modrovej, ale aj vďaka nemu sa vracajú domov a budujú si silný vzťah k obci. Nové pásmo malo premiéru v Modrovej. „Zožali sme veľký úspech, diváci tlieskali, usmievali sa. Po predstavení ďakovali a nešetrili chválou. Plánujeme vystupovať aj v ďaľších obciach či v Piešťanoch,“ komentuje kladné reakcie Erika Horňáková.

O folklór majú záujem aj mladí

Folklórny súbor využil časť grantu na zhotovenie dobových odevov. „Na vystúpení sme predstavili nové modré sviatočné zástery, pracovné kroje, aj pánsky sviatočný kroj s košeľou. Na predstavení doslova vynikli, posilnili umelecký dojem vystúpenia. Boli šité podľa starých päťdesiat až šesťdesiatročných zachovalých častí, z ktorých sme si predtým museli mnohé požičiavať,“ hovorí speváčka súboru. Z grantu zakúpia aj audiotechniku, ktorá úroveň vystúpenia posunie ešte o stupienok vyššie.  „V novej hre Od rána do noci na Považskom Inovci chceme priblížiť atmosféru zábavy od detstva až po dospelosť v rodinách roľníkov,“ popisuje dielo spoluautorka projektu. O tento druh tradičnej kultúry majú záujem aj mladí, o čom svedčí nárast členov súboru. „Projekt plánujeme v budúcnosti rozšíriť o ďalšie ľudové piesne.“

03. november 2017