Náučný chodník k hradu Tematín, 2017

Žiadateľ: OZ Hrad Tematín

Schválená suma: 3 224 EUR

Nadšenci pre kultúrne dedičstvo OZ Hrad Tematín dostanú grant vo výške 3 224 €  na vybudovanie náučného chodníka od Bezovca až k hradu zloženého z informačných tabúľ o histórii a ochrane prírody a oddychových zón so stolmi a  lavičkami v kritických miestach výstupu. Pre väčší komfort turistov pribudnú pri hrade suché toalety vyrobené tradičným tesárskym remeslom. Turisti, ktorých sa ročne na hrade premelie zhruba 20 000, tieto novinky určite ocenia.

V roku 2017 nadviazalo občianske združenie na svoj projekt z 1. kola grantovej výzvy. Získaný grant využilo na vybudovanie náučného chodníku z rekreačného strediska Bezovec k hradu Tematín. Chodník a jeho súčasti budovali dobrovoľníci i zamestnanci počas pracovných dní aj víkendov vlastnými rukami. Strávili pri tom 30 dní. Súčasti náučného chodníka sa vyrábali tradičnou historickou tesárskou technikou za pomoci sekier, hoblíkov, pílok a pravítok. Takto boli vyrobené tabuľové stojany, lavičky a stoly. Suché toalety boli už vyrobené za pomoci modernej techniky klincovania.

Stúpajúca atraktivita hradu láka stále viac turistov. V minulosti sa na hrad dalo dostať pomerne ťažko. Mnohí ani nevedeli, že má brány, natoľko boli zarastené. Kedysi zavalené objekty sa zmenili na dobre rozoznateľné budovy a vytvárajú priestory pre expozície, dielne, sklady.