Obnova budovy etnologického múzea, 2016

Žiadateľ: Obec Lúka

Schválená suma: 4 500 EUR

V obci Lúka sa občania už dlhé roky snažia dať spustnutému domu s dlhoročnou tradíciou nový význam – urobiť z neho etnologické múzeum. Obec sa rozhodla zobrať zanedbanú budovu pod svoje krídla a urobiť z nej stredisko pre verejnosť na tvorbu duchovných a kultúrnych hodnôt. Obec dostala v minulosti dotáciu na opravu strechy, súčasný grant pomôže obnoviť obvodový plášť budovy a staré okná. Po náležitej úprave budovy ju zaplnia artefakty a predmety hodnotné z etnologického a kultúrneho hľadiska. S hradom Tematín v blízkosti tak múzeum zvýši atraktivitu regiónu pre turistov.

Lúčania využili grant na premenu staršieho historického domu na etnologické múzeum s prvkami dobovej architektúry. V rámci prác prebehla demontáž pôvodných a montáž nových okien, nanesenie vrchnej fasády bielou omietkou, zvýraznenie spodnej časti budovy modrou farbou a zvýraznenie vonkajších obvodov okien namodro na starodávny spôsob. Obsahom múzea budú predmety dávnej minulosti, ktoré miestni ľudia využívali pri práci či bežnom živote.